Espai Familiar de Roquetes




És un espai de relació i joc. Es tracta d'un grup de mares i pares que, amb els seus fills, es reuneixen setmanalment per compartir jocs i converses.



dilluns, 22 de novembre del 2010

EL DIBUIX

A l'espai familiar els nens/es gaudeixen pintant i les mares veient com ho fan. Sobretot quan toca fer-ho amb la pintura de dits. Algun nen de l'espai en comptes de pintar sobre el full gaudeix pintant-se la ma, la sensació que li produeix la pintura regalimant per la ma sembla ser que li és molt agradable i relaxant.

A continuació donarem una petita explicació de les diferents etapes per les que passen els nens/es (dels 18mesos als 5 anys) en relació amb el dibuix:

18 mesos. El dibuix surt de dins del nen/a. Podem estimular als bebes d'any i mig deixant que agafi ceres que tenen la punta rodona i són gruixudes, aquest tipus de material és molt més adequat que els típics llapis de colors. Durant aquesta etapa començarà a fer els seus primers gargots.
En un principi aquests gargots seran desordenats, irregulars, incontrolats, sense cap tipus de sentit però són una font de diversió i plaer pel nen/a.

2 anys. Durant aquesta etapa el nen/a comença a donar forma als gargots. Intenta representar objectes reals i comença a experimentar amb els colors. L'experimentació predomina sobre l'expressió.

2 anys i mig. El nen/a ja pot dibuixar rodones i combinar-les amb línees rectes per crear noves formes. Els dibuixos que fan poden arribar a tenir alguna semblança amb coses i persones però sense el detall suficient com per identificar-les del tot.
Cap el final dels 2 anys ja controlarà una miqueta més els moviments de la seva mà.
Gaudirà d'una millor coordinació i és aquí quan apareixerà el dibuix simbòlic.

3-4 anys. Entre els 3 i els 4 anys el nen va perfeccionant el dibuix, s'apropa més a la realitat. La figura humana comença a ser més realista. No només dibuixaran el cap i les cames també afegiran el cos i els braços. Normalment el cap i ulls són molt grans. Alguns nens/es més detallistes incorporen el cabell.
L'ús dels colors adquirirà significat, poden començar a mostrar preferència per alguns colors.


5 anys. En aquests moments la figura humana es perfectament identificable i presenta la majoria dels elements principals: Cap, cos i extremitats superiors i inferiors.A la cara ja incorporen els ulls i la boca, el nas i les orelles poden trigar una mica més. Apareixerà un aspecte molt important: la diferenciació, símptoma de creativitat i de capacitat d'observació de l'entorn. Dels 5 als 6 anys el dibuix està consolidat, es converteix en una eina de gran utilitat en l'avaluació psicològica dels nens/es.

Generalment el nen es capaç de:

  • Dibuixar una linea vertical als 18 mesos.
  • La línea horitzontal i el cercle als 2 anys.
  • La creu als 3 anys.
  • El quadrat als 4 anys.
  • I el rombe als 7 anys.


Aqui teniu les obres d'art dels nostres petits artistes que tenen entre 2 i 4 anys:









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada