Espai Familiar de Roquetes




És un espai de relació i joc. Es tracta d'un grup de mares i pares que, amb els seus fills, es reuneixen setmanalment per compartir jocs i converses.



divendres, 10 de desembre del 2010

Estimulació segons l'edat

0 a 6 mesos. Estimulant els sentits. En els primers dies el bebé observa ailladament tot allò que li crida l'atenció. A partir de les 10 o 12 setmanes el bebé comença a captar imatge de conjunt.

Els colors vius, el moviment i els sons els atrau iniciant una exploració de l'entorn immediat, a més a més de l'exploració de si mateix. Els recent nascuts poden veure objectes que s'ubiquen a 25 centímetres del nas. Si bé és cert que un bebé té més interés a mirar un rostre que qualsevol altre objecte, oferir-li coses interessants per mirar es una bona forma d'estimulació.

Escollir coses que tinguin colors brillants (una foto, un got de plàstic amb dibuixos); que tinguin textures (una esponja, un troset de catifa); que emetin un reflex ( un mirall, quelcom de acer inoxidable) o que tinguin un disseny que es repeteixi (una tovallola, un sueter). També pot ser: ninots tous petits, joguines per fixar en el bressol, pilotes toves, móvils, sonalls, caixetes musicals...

Habilitats que desenvolupa: Comença a reconeixer formes i objectes. Enforteix els músculs que utilitzarà per focalitzar, millorar la motricitat del bebé.


6 a 12 mesos. Manipulació. Una de les principals activitats del nen serà manipular objectes. Coordinarà les seves mans apropant els objectes a la seva boca. Es sentirà atret pels objectes sonors i els sons forts. Durant aquesta etapa emitirà les primeres paraules. Comencen els primers passos cap a la independència a l'aprendre primer a sentar-se sol i després a gatejar.

Per estimular al nen/a:
  • A seure: Posar al nen/a contra uns coixins o al sofà i donar-li joguines com una olla i una cullera perque doni cops.
  • A gatejar: Posar-se a gatejar amb ell/a i donar-li joguines com pilotes, llaunes...coses que rodin.

De 12 a 18 mesos. Observació i integració. Etapa de grans canvis. En aquesta fase el nen/a adquirirà una major mobilitat i autosuficiència. La seva intel.ligència sensoriomotriu li permetrà manipular objectes i explorar l'espai.

Joguines apropiades per aquesta edat: Blocs de plàstic per fer torres i després tirar, joc de formes, joguines flotants, llibre d'imatges, ninos, titelles, telèfon de joguina, joguines musicals, joguines per muntar, pilotes grans de goma tova.

És un bon moment per presentar a altres companys de joc, però estant a prop del nen/a perquè es senti tranquil i protegit.

Habilitats que desenvolupa: La coordinació entre la vista i la mà.

De 18 a 36 mesos. Comunicació. El nen aconsegueix una movilitat completa que li ofereix noves possiblitats d'exploració i més independència. Gaudeix dels tricicles que l'ajuden a dosificar la seva energia i augmenta la seva concepció espacial.

És una etapa d'exploració continua. Els coneixements que va adquirin són recordats i posteriorment els utilitza en els seus moviments i manipulacions. Cap els 18 mesos el nen pot utilitzar unes 20 o 30 paraules i es va iniciant cap el joc simbòlic, fonamental pel desenvolupament de la seva intel.ligència. Cap els 36 mesos ja utilitzarà frases.

Joguines apropiades:Tricicle, caballet i correpassadissos sense pedals, trencaclosques de poques peces i grans. Joguines d'imitació (cuina, supermercat, mobles). Joguines de construcció una mica més complexes però de peces grans i colors brillants.Carretó petit, galledes, pala, rasclet i motlles. Ninots de drap. Joguines amb música i moviment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada